2.271 Účtovanie gastrolístkov v podvojnom účtovníctve
Mgr. Alexandra Mišinová, LL.M.
Stravovacie poukážky v papierovej forme predstavujú pre zamestnávateľa z účtovného hľadiska ceniny. Podľa zákona o účtovníctve sa ceniny oceňujú ich menovitou hodnotou, teda cenou, ktorá je na nich uvedená.
Vzhľadom na to, že zamestnávateľ je povinný zabezpečiť stravovanie zamestnancovi, gastrolístky musia byť poskytnuté vopred, aby mal zamestnanec možnosť si za ne kúpiť stravu. Vopred odovzdané gastrolístky na určitý čas sa účtujú na ťarchu účtu 335 – Pohľadávky voči zamestnancom so súvzťažným zápisom v prospech účtu 213 – Ceniny. Tento účtovný zápis sa vykoná v momente odovzdania gastrolístkov zamestnancovi.
Skutočný nárok na gastrolístky podľa dochádzky zamestnanca sa účtuje na ťarchu účtu (pre účely príkladu sme vytvorili aj analytické účty):